Wat zijn de verschillende hypotheeksoorten?

Wat zijn de verschillende hypotheeksoorten?

6 February 2023 Off By Jeanne

Een hypotheek is een lening die u afsluit om een woning of een ander onroerend goed te kopen. Er zijn verschillende soorten hypotheken met verschillende voordelen, nadelen en kosten. Gaat u bijvoorbeeld een extra hypotheek verduurzaming aanvragen, maar wil u tegelijkertijd sparen? Dit kan! Een hypotheek aanvragen, betekent namelijk niet dat u niet meer kunt sparen. Een spaarhypotheek is hier een uitkomst voor. Een spaarhypotheek is een hypotheek waarbij u een combinatie van spaargeld en een hypotheek hebt. U spaart geld en betaalt tegelijkertijd rente. De rente die u betaalt, is gebaseerd op het bedrag dat u spaart en het bedrag dat u leent. Het voordeel van de spaarhypotheek is dat u lagere rentekosten heeft. In dit artikel zullen we nog veel meer andere verschillende soorten hypotheken bespreken om u te helpen het beste voor uw situatie te kiezen.

Vastrentende hypotheek en geliberaliseerde hypotheek

Een vastrentende hypotheek is een hypotheek waarbij de rente voor de looptijd van de lening vaststaat. De rente blijft hetzelfde, ongeacht de marktomstandigheden. Dit betekent dat u weet wat u elke maand aan rente en aflossing betaalt, waardoor u beter kunt budgetteren. Het nadeel van deze hypotheek is dat u geen voordeel heeft als de rente daalt. Een geliberaliseerde hypotheek daarentegen is een hypotheek waarbij de lener de rente en de aflossing kan aanpassen. U kunt de rente en aflossing verhogen of verlagen. Vraag wel eerst: “wat zijn de kosten voor het verhogen van uw hypotheek”? Zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Het voordeel van bijvoorbeeld de geliberaliseerde hypotheek is dat u meer flexibiliteit hebt. U kunt bijvoorbeeld uw aflossing verhogen als u extra geld hebt.

Lineaire hypotheek 

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij de aflossing elke maand hetzelfde bedrag is. De maandelijkse betalingen zullen bestaan uit rente en aflossing. Bij deze hypotheek wordt de totale aflossing over de gehele looptijd van de lening verdeeld. Het voordeel van de lineaire hypotheek is dat u na verloop van tijd steeds minder rente betaalt, omdat u meer aflost.

Aflossingsvrije hypotheek 

De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij u elke maand alleen de rente betaalt. De lening wordt pas afgelost als de looptijd is verstreken of als de woning verkocht wordt. Het voordeel van deze hypotheek is dat u maandelijks lagere kosten hebt, omdat u alleen rente betaalt. Het nadeel is dat u niets aflost, waardoor u na verloop van tijd meer rente betaalt. Bedenk welke hypotheek het beste bij u en de situatie past en ga hierna het gesprek aan met de hypotheekverstrekker om te kijken wat de mogelijkheden zijn.